Research Groups

Grupo de Pesquisa "FoodPAT"

  • Drª Ana Silvia Prata Drª Ana Silvia Prata

    Professora do Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos/Unicamp. Possui bacharelado em Engenharia Química (UFSCar, 2000), M.S. e um Ph.D. em Nutrição Alimentar (Unicamp, 2002, 2006). Suas responsabilidades de ensino incluem Operações Unitárias e Fenômenos de Transporte. Atualmente seu trabalho está focado no desenvolvimento de processos e produtos inovadores e com menor impacto ambiental e à saúde humana, a partir de matérias-primas brasileiras ou subprodutos da indústria agroalimentar. Os campos de aplicação incluem agricultura, cosméticos, embalagens e têxteis principalmente como resultado de pesquisas sobre desenvolvimento de materiais funcionais e inteligentes.

    Currículo Lattes: http://lattes.cnpq.br/0569421827345002

    Linhas de pesquisa:

    • Estudo de princípios básicos sobre a estruturação de biomateriais, sistemas microparticulados produzidos por coacervação complexa, gelificação ionotrópica, secagem por spray;
    • Fluidização e secagem para obtenção de partículas;
    • Substituição de aditivos sintéticos;
    • Microencapsulação aplicada ao desenvolvimento de novos produtos;
    • Recuperação e valorização de subprodutos da Indústria Agroalimentar;
    • Tecnologia de Impressão 3D aplicada no desenvolvimento de produtos alimentícios e aditivos à base de plantas.

     

  • Dr Douglas Fernandes Barbin Dr Douglas Fernandes Barbin

     Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2003), mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2007) e doutorado em Biosystems Engineering - University College Dublin (2012). Realizou pós-doutorado na Universidade Estadual de Londrina (UEL), na aplicação de tecnologia analítica de processos (PAT) para análise de alimentos, e na Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR). Atualmente ocupa a posição de Professor Associado na Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA) da Unicamp. Foi coordenador do Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos (2018-2022), e Coordenador Geral de Pós-Graduação (2020-2022) da FEA/Unicamp. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Engenharia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas:engenharia de processos em alimentos, refrigeração, sistemas computadorizados em processamento de alimentos, quimiometria, visão computacional.

    Para mais informações:

    https://orcid.org/0000-0001-9767-8130
    https://publons.com/wos-op/researcher/I-2198-2015/
    https://dfbarbin4.wixsite.com/foodpat-unicamp
    https://www.linkedin.com/in/douglas-barbin-b966b5149
    http://lattes.cnpq.br/9895686206333109

  • Drª Louise Emy Kurozawa Drª Louise Emy Kurozawa

    Professora Associada da Faculdade de Engenharia de Alimentos da Unicamp e docente permanente do Programa de Pós-graduação em Engenharia de Alimentos (PPGEA), considerado um programa de excelência na última avaliação quadrienal da CAPES (2017-2020). Sua linha de pesquisa é Engenharia de Processos, com projetos voltados à microencapsulação por spray drying de diversos ingredientes, seguido do recobrimento das micropartículas em leito fluidizado, com posterior estudo de digestibilidade, vida-de-prateleira e aplicação em sistemas alimentícios.

    Currículo Lattes: http://lattes.cnpq.br/4052839942489847
    LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/louise-kurozawa-72511127/

Staff

  • Patricia Cardoso Patricia Cardoso

    Patricia is our right hand (whole body, in fact) helping the group of LINA with the main activities of technical support and research. She is currently doing a Master (see below her formation)

  • Drª Ana Silvia Prata Drª Ana Silvia Prata

    Professora do Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos/Unicamp. Possui bacharelado em Engenharia Química (UFSCar, 2000), M.S. e um Ph.D. em Nutrição Alimentar (Unicamp, 2002, 2006). Suas responsabilidades de ensino incluem Operações Unitárias e Fenômenos de Transporte. Atualmente seu trabalho está focado no desenvolvimento de processos e produtos inovadores e com menor impacto ambiental e à saúde humana, a partir de matérias-primas brasileiras ou subprodutos da indústria agroalimentar. Os campos de aplicação incluem agricultura, cosméticos, embalagens e têxteis principalmente como resultado de pesquisas sobre desenvolvimento de materiais funcionais e inteligentes.

    Currículo Lattes: http://lattes.cnpq.br/0569421827345002

    Linhas de pesquisa:

    • Estudo de princípios básicos sobre a estruturação de biomateriais, sistemas microparticulados produzidos por coacervação complexa, gelificação ionotrópica, secagem por spray;
    • Fluidização e secagem para obtenção de partículas;
    • Substituição de aditivos sintéticos;
    • Microencapsulação aplicada ao desenvolvimento de novos produtos;
    • Recuperação e valorização de subprodutos da Indústria Agroalimentar;
    • Tecnologia de Impressão 3D aplicada no desenvolvimento de produtos alimentícios e aditivos à base de plantas.

     

Alumini

  • Bruna Barbon Paulo Bruna Barbon Paulo

    pHD student in Food Engineering (DEA/Unicamp) since 2017. She is Food Engineer (Unesp; 2015) and in her Master research, developed meltable particles using Fluidized Bed - Fapesp 2015/11629-2): “Estratégias para produção de partículas lipídicas em leito fluidizado” with supervision of Profa. Dra. Ana Silvia Prata (DEA/UNICAMP) and co-supervision of Prof. Dr. Almerindo Domingues Ferreira (DEM/ UC). She finished her PhD on studying the barrier properties of spray dried particles with a sandwich period at. universityof Minnesota. Currently she is working in Duas Rodas .

  • Fernanda Ramos Fernanda Ramos

    Fernanda is a doctoral fellow, in our group since 2015. She is Food Engineer from UFLA (2010) and she is working in the development of a vaccum spray dryer since her master (2014-2016; DEA; supervisor: Vivaldo Silveira Junior, co-supervisor Ana Silvia Prata). In the doctoral stage, she did the validation of the equipment toward the PhD project:  “Obtenção de micropartículas com óleo essencial de laranja em vacuum spray dryer (VSD) e spray dryer” supervisor Profa. Dra. Ana Silvia Prata Soares (DEA/FEA/UNICAMP) and co-supervisor Prof. Dr. Vivaldo Silveira Júnior (DEA/FEA/UNICAMP). Currently she is working in Industry

  • Juliana Dias Maia Juliana Dias Maia

    Juliana was a doctoral fellow since 2016. She is Food Engineer from UFS (2013), MSc. Science & Food Engineer from UFSC (2016) and her Ph.D. project is about study of free and encapsulated substances against Aedes aegypti larvae. Supervisor: Ana Silvia Prata and co-supervisor Prof. Dr. Julian Martinez. She has experience in obtention of natural extracts using conventional and supercritical technologies. http://lattes.cnpq.br/8260874995734778

  • Nathalia Dias Gonçalves Nathalia Dias Gonçalves

    pHD student in Food&Nutrition (DEPAN/Unicamp) from the spring of 2016. She is Nutricionist and her research interest is about more healthy food for the society. He studyied the incorporation of natural substances in particles acting as antimicrobial in the product and nutraceutic in the human body. pHD Project:  “Emprego de óleo essencial de tomilho associado à PUFAS microencapsulado em bolos como antimicrobiano e nutracêutico” supervisor Prof. Dr. Rodney Alexandre Ferreira Rodrigues (DEPAN/CPQBA/FEA/UNICAMP) and co-supervisor Profa. Dra. Ana Silvia Prata (DEA/FEA/UNICAMP). Master degree: Nutrition, Metabolism & Sport Sciences (Supervisor: Ana Prata; FCA-Unicamp, 2016).

  • Renata Rabelo Renata Rabelo

    Renata is graduated in Food Engineer from University of São Paulo (USP, 2013), Ms. in Food Engineering (UNICAMP, 2015). Her works concerns about extraction and concentration processes of phenolic compounds and microencapsulation of bioactive compounds. Her scientific targets are based on the management of natural and technological resources to develop industrial processes. Currently she is doing doctorate in School of Food Engineering (FEA/UNICAMP) where develops microparticles to delivering and releasing of Vitamin D. Her advisor was Prof. Miriam D. Hubinger (DEA/FEA/UNICAMP) and she was co-advisored by Prof. Ana Silvia Prata (DEA/FEA/UNICAMP). Currently she is working in CNPEM.

  • Bianca Fernandes

    Bianca is Food Engineer (UFV, 2016) and she did her Master at School of  Food Engineering (FEA/Unicamp) with Profa. Ana Sílvia Prata as supervisor. Her project concerned the use of phase change materials to food packaging applications. Currently she is teacher and entrepeneurship.
  • Caroline Mendes Paredes Caroline Mendes Paredes

    Caroline is an undergraduate in Food Engineering and she developed a research project about investigation of swelling properties of extruded matrices.

     http://lattes.cnpq.br/4357772001746791 

PhD

  • Helena Cristina Ferrer Carneiro Helena Cristina Ferrer Carneiro

     Graduated in Food Engineering from Universidade Federal de Viçosa (2009) and Master's in Food Engineering from Universidade Estadual de Campinas (2011). Over the past 7 years, she has been focused on developing and improving new matrices for Emulsions and Spray Dryer, in addition to studying the shelf-life of aromas. She is currently the Technology Manager at Symrise Aromas e Fragrances and a PhD student at the State University of Campinas.

  • Mariana Pereira Mariana Pereira

    pHD student in Food Engineering (DEA/Unicamp) since 2019. She is Food Engineer (UFVJM, 2018) and MSc. in Food Science and Technology (UFVJM, 2019). She is working in the development gel beads by jet cutter for application in gummy candies with supervision of Profa. Dra. Ana Silvia Prata (DEA/UNICAMP) and co-supervision of Dra. Izabela Dutra Alvim (Cereal Chocotec/ ITAL).

  • Francisco Lucas Chaves Almeida Francisco Lucas Chaves Almeida

    Francisco Lucas Chaves Almeida is a Ph.D. student in the Bioenergy Program at the University of Campinas (UNICAMP) and is supervised by Dr. Marcus Forte and Co-supervised by Dra. Ana Silvia Prata. His research is focused on biofuels. He studs lipase immobilization by dripping and jet cutter for biodiesel production. 

    Lucas holds an undergraduate degree in Agroindustry (from the Federal University of Paraiba - 2018) and training as a Food Technician (from the Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio Grande do Norte – 2014). During his undergraduate studies, he researched several areas, with emphasis on fermentation and storage of alcoholic beverages.

  • Fernanda Sviech

     agdbd

Master

  • Patrícia C. Cardoso Patrícia C. Cardoso

    Patricia is Chemical engineer (UFC, 2000) and she is doing her Master at School of Agricultural Engineering (FEAGRI/Unicamp) with Prof. Dr. Gustavo Mockaitis as supervisor and Profa. Ana Sílvia Prata as co-supervisor. Her project concerns the reduction of waste generation in Agri-Food Industry through the knowledgement of Physical properties of Tropical Feuits enabling its processing (State Diagrams of Tropical Fruits; with Job Ubbink, Felix Reyes and Ana Braga as collaborators). She has experience in Quality Control in textil area and helped the implementation of Soils Laboratory at Del Monte Fresh Produce. 

  • Edson Motta

    Edson is Food Engineer (Unicamp, 2018) and he is doing her Master at School of  Food Engineering (FEA/Unicamp) with Profa. Ana Sílvia Prata as supervisor. His project concerns the comparison between release devices in terms of kinectics of release.
  • Barbara Mathias

     sbsf

  • Michele Nunes Michele Nunes

    Michele graduated as a food engineer from Unicamp (2011). She has been a master student in Food engineering (DETA/FEA/UNICAMP) in our group since 2019. Her research is about "valorization of eggshell as reinforcement particle in cassava starch and pectin based composite", with supervision of Profa Dra Ana Silvia Prata (DEA/UNICAMP) e co-supervision of Prof Dr Francys Kley Moreira (UFSCAR).

Scientific Iniciation

  • Anna Theresa

    acsa